Algemene informatie over yurts

Weer of geen weer – logeren in een yurt op Texel is altijd een pure belevenis. Het is de perfecte manier om heerlijk te onthaasten. Een weekend, een week of langer. Midden in de natuur, ervaar je de luxe van eeuwenoude eenvoud. Hier hoef je niets meer. Nou ja dat is niet helemáál waar. Je moet houtjes hakken voor je fornuis....

Onze yurts vormen het middelpunt van een nieuw concept op het gebied van duurzaam recreeren. Een tikje avontuurlijk, romantisch en stijlvol. Tijdloos in sfeer en inrichting.

In Mongolië staan deze schitterende onderkomen in het weidse landschap, daar zijn ze de enige beschutting die er is, waardoor de bewoners heel zorgvuldig met hun behuizing omgaan. Ze zien dan ook de yurt/ger als een groot wezen. Het hout waarmee het prachtige en indrukwekkende frame is opgebouwd zijn de "botten". Het wolvilt waarmee de yurt is geïsoleerd zijn de "spieren", dit zorgt ook voor massa en stevigheid. Het canvas is de huid en de hoes er omheen zijn de kleren. Binnen staat de houtkachel iets links uit het midden en dat is het hart. Wanneer je binnen komt, stap je over de drempel waardoor je gelijk een buiging maakt voor de "spirit", en je je hoofd niet stoot, die in het midden, tussen de 2 staanders (baghans) van de yurt woont. Via deze home made youtube filmlink kun je de familie yurt bekijken... Doen!

WAAROM KIES JE VOOR EEN YURT OP TEXEL en niet voor een huisje of ingerichte tent?
Deze vraag stellen wij regelmatig aan onze gasten en grotendeels is het antwoord dat de yurt een belevings meerwaarde heeft. Je komt in zo'n andere ruimte (rond) terecht wat wij tegenwoordig niet meer kennen, maar het gevoel kunnen wij ons wel herinneren. Deze belevingsmeerwaarde, vraag je af wat dat voor jou zou zijn, of laat het aan het moment over, geeft vaak de doorslag om voor de yurt te kiezen.
Bijvoorbeeld, tijdens nat weer niet op de bank gaan zitten met TV aan en mopperen op het weer (dat kan trouwens ook niet in de yurt).
Mahaar, lekker naar buiten, tot de draad toe nat regenen tijdens een boeiende buitentocht en je lekker laten drogen in de yurt, kacheltje aan en ondertussen appeltaartje in de oven.....

Een yurt is niet zo maar een tent, het is meer een woning en dan van natuurlijke materialen, daardoor moet je er goed voor zorgen. Het is eigenlijk heel direct.. jij zorgt goed voor je yurt.. dan zorgt de yurt goed voor jou. Wij bouwen de yurts aan het eind van het seizoen weer af aangezien er geen winterverhuur is. Want ja... in deze woontent moet de kachel branden, dat is het hart, wat er tevens voor zorgt dat de yurt in goede staat blijft. Dus aan het eind van het seizoen afbouwen, alle doeken wassen en vouwen, het canvas impregneren waar nodig, het houtwerk nalopen en onderhoud. En eventuele hoezen of canvas of vilt vervangen. Kortom een dikke klus, niet alleen in tijd maar ook kostbare klus, vol verrassingen.
Niet alleen tijdens de zomermaanden wonen wij in de yurt, maar ook, na de afbouw, in de wintermaanden wonen wij zelf wel in de yurt en het is hier heerlijk, heel behaaglijk en beschut.

Hout, wolvilt en canvas. Drie eerlijke ingrediënten voor een onvergetelijke vakantie in een "tent" met deur en schoorsteen op een prachtige plek in het bijzondere zuiden van Texel.

Wakker worden in je hideaway...diep verscholen in de duinpan... waan je je ver weg... 

Je bewust worden van de bijzondere ronde ruimte, waar hedendaagse luxe en eeuwenoude eenvoud hand in hand gaan. Dat is pure betovering.

Bekijk de hideaway met 2 persoons bed

 

Verstop je in deze hideaway met 2 losse één persoons bedden.

Huisdier alleen op aanvraag.

Bekijk deze yurt