FEBRUARI 2018
In maart 2018 komt het kookboek De Smaak van Texel uit.. en hier staan we ook in met onderstaand recept.
Ik het het ooit eens gegeten, de smaak opgeslagen en er mijn eigen draai aan gegeven.
Voor jullie alvast een voorproefje… ik stond op een snikhete zomersedag klaar te maken.

ina keuken

Pompina torentje met Arabische rijst en raita

Hoofdgerecht voor 4-6 personen

1 flespompoen
4 el olie
500 g snijbiet of spinazie (blad en steel)
1 rode ui, gesnipperd
1 knoflookteen, fijngehakt
2 cm verse gemberwortel, fijngehakt
1 cm verse geelwortel, fijngehakt
1 verse rode peper, fijngehakt
1 tl kardemom
1 tl komijnpoeder
sap van halve citroen
zeezout
peper
200 g zachte geitenkaas (50 g pp )
4-6 dadels, gehalveerd

Verwarm de oven voor op 190 graden.

Snijd de flespompoen overdwars in plakken en verwijder de pitten.
Wrijf de plakken in met een beetje olie en leg op een met bakpapier bekleed bakplaat. Zet in de oven en laat ongeveer 20 roosteren tot beetgaar. Laat het niet te gaar laten worden, want gaat nog een keer in de oven. Halverwege omdraaien.
Was de snijbiet en snijd de steel in stukjes van een ½ cm, het blad in repen van 2 cm. Verhit de resterende olie in een grote koekenpan, fruit hierin de ui met gember, knoflook, rode peper, gember en kurkuma. Voeg het komijn- en kardamompoeder toe en laat zachtjes doorgaren. Voeg op het laatst het citroensap toe en breng op smaak met zout en peper.

Leg op elke plak pompoen een hoopje snijbiet, leg daarop een plak geitenkaas. Zet dit terug in de oven totdat de geitenkaas goudbruin kleurt. Leg daarop nog de dadels en laat deze nog 5 minuten in de oven doorwarmen.

Raita:
1 komkommer
250 gram Griekse yoghurt
een handje fijngesneden muntblaadjes
een handje verse koriander
1 klein en heel fijn gesnipperd teentje knoflook
1 snufje zout en wat gemalen peper
eventueel een scheutje olijfolie

Rasp de komkommer en laat dit goed uitlekken in een zeef.
Doe de yoghurt samen met de andere ingrediënten in een kom en roer dit goed door elkaar.
Eventueel nog een scheutje olijfolie eroverheen schenken.

Arabische rijst:
250 gram witte rijst
1 el rozijnen, geweld
1 el pompoenpitjes
½ tl kurkuma
kaneel, snufje
kruidnagelpoeder, snufje
uitje, gesnipperd
zout en peper naar smaak

Kook de rijst zoals aangegeven op de verpakking. Fruit in een koekenpan het uitje in een eetlepel olie en voeg de rest van de ingrediënten toe en meng alles goed door elkaar. Voeg de rijst toe en schep door het uitmengsel tot alles mooi geel is.

Wij vinden het heel lekker… en het is ook feestelijk eten. pompoen happen