Aan het begin van deze eeuw :) ontmoette Piet bij een festival een yurt van NooitMeerHaast. Hij kwam heel enthousiast thuis. Het enthousiasme die de yurt als indruk bij Piet achterliet had ondertussen ook mij aangestoken. We gingen samen een keer bij NMH kijken. Uiteindelijk bouwde hij de eerste yurt in onze smalle werkplaats achter het huis in Oudeschild. Dit ging gepaard met een aantal crisis jaren in onze relatie.

In 2003 was de yurt klaar. Het was een grote yurt geworden. Het eerste seizoen hebben we er eerst zelf in "geleefd" om te voelen wat het is, en wat willen we verder. Ook hadden we financieel zware tijden aangezien de yurt duurder uitgevallen was dan de bedoeling.

De yurt ging in de boomgaard bij Jaap in de verhuur. Het bijzonder overnachten was in opmars en er kwam een verslaggever van Trouw een nachtje logeren... dat viel in goede aarde en de boekingen begonnen te lopen. Tijdens deze jaren in de boomgaard kwamen wij originele Mongoolse yurts weer tegen. We kwamen er achter dat deze originele woontenten niet voor niets al meer dan 3000 jaar zijn zoals ze zijn. Alles heeft een functie, niets is voor niets. Niet alleen praktisch maar ook in diepere betekenis. Je snapt helemaal hoe en waarom hij zo in elkaar zit. Geen schroeven maar alleen "houtje touwtje". Handzamer met op- en afbouw wat elk jaar terug komt en tijdens stormen ook beter te behappen. Ze hebben heel veel sfeer.

In 2007 zijn wij op Loodsmansduin beland met vier originele 7 meter yurts. Het jaar daarop 2008 kwam onze home-made yurt er bij en ook in datzelfde jaar vier 6 meters en een 5 meter. Zodoende konden wij op ons gehuurde stukje terrein op de camping een mooi hek het neerzetten, een poort maken en.... hadden we onze eigen plek.

Ondertussen hebben wij ons huis verkocht, wonen permanent in de yurt, zomer en winter en zijn wij blij met deze keuze. We worden ons sterk bewuster van alle onnodige spullen en willen alleen nog minder maar dat wat we hebben of aanschaffen moet wel van goede kwaliteit zijn. Na een aantal jaren ook in de winter in de yurt gewoond te hebben verhuizen wij naar een chaletje op de camping, zo kunnen wij in de wintermaanden wat langer weg, zonder ons zorgen te maken of het nog goed gaat met yurt..... want het zijn wel woontenten en tegen lang leeg staan, nee dat gaat niet zo goed.

Yurtleven is een heel directe wisselwerking. Jij zorgt goed voor yurt, dan zorgt yurt goed voor jou.